Har du köpt ett gammalt hus som är ett riktigt renoveringsobjekt eller har du helt enkelt bara ett par trägolv som behöver lite kärlek? En golvslipning kan göra underverk med både trä-, och parkettgolv och många ställer sig frågan om man kan göra det själv eller om man behöver anlita hjälp.

Det enkla svaret är att man kan göra det själv men det finns då mycket man bör ha med i sina beräkningar. Nedan kan du läsa om vad som är bra att tänka på medan man funderar på om man ska anlita hjälp eller inte.

Kostnadsfråga för många

Det första som många funderar på i samband med att en golvslipning behöver göras är hur mycket det kommer att kosta. Gör man jobbet själv kan man spara in så mycket som ett par tusenlappar om det är stora ytor som ska slipas.

Det man istället måste räkna på om man planerar att slipa sina golv på egen hand är hur lång tid det kommer ta och därmed hur mycket det kommer att kosta att hyra maskiner. Så även om man kommer ifrån själva arbetskostnaden så kommer det alltså istället andra utgifter för golvslipning. Maskiner för golvslipning är nämligen inget som dom flesta har hemma i förrådet så där bör man alltså räkna med att lägga en slant.

Vilka kunskaper har du?

Är du händig och fixar och donar med andra renoveringsprojekt hemma kommer du troligen klara av att göra en golvslipning också. Det är inte jättesvårt att räkna ut vad som krävs för att få ett bra resultat men har man tummen mitt i handen blir det såklart svårare.

Det finns dock många artiklar om just golvslipning att hitta på nätet och på Youtube kan man hitta lämpliga videos för att lära sig mer om hur man går till väga och vad man bör tänka på.

Tid, lust och ork

Förutom att man ska klara av jobbet rent praktiskt ska man också ta tid, lust och ork att slutföra det man påbörjar. En golvslipning behöver inte ta en evighet med det kräver noggrant arbete från början till slut. Har man dessutom hyrt maskiner bör man se till att ha den tid som behövs för att inte riskera att få betala allt för mycket pengar.

Hur vida man kan utföra en golvslipning själv eller inte beror alltså på flera faktorer. Någon tycker det är värt dom där tusenlapparna extra för att slippa göra det själv medan andra ser det som ett roligt projekt. Fundera över dina egna förutsättningar för att lyckas och fatta ett beslut utifrån det.