Att uppdatera köket och montera in en ny snygg köksskiva är relativt vanligt när en större köksrenovering genomförs. Det finns flera olika material att välja på där framförallt sten ses som extra exklusivt och smidigt när man ska skaffa nytt kök på östermalm. Ett material som även håller mycket länge.

Men vad bör man tänka på i val av köksskiva och montering av den? Då skivans storlek och format delvis speglar hur resterande moment i er renovering behöver ske bör man planera i god tid och se på olika alternativ.

Sett till hela kostnaden för en köksrenovering är just inköp (samt dess montering) av en köksskiva ofta den dyraste delen. Därmed spelar även budget in vilken skiva som ska väljas.

Laminat

Vill ni göra en budgetvariant och hålla nere kostnaden för er köksrenovering? Välj då köksskiva av laminat. Det är ett av de billigaste materialen utan att för den skull se allt för billigt ut.

Dessutom går det att välja skivor av laminat som är tillverkade för att efterlikna andra material. Billigt att köpa in men ändå med en viss exklusiv touch.

En fördel är självklart att priset är så lågt att man kan byta ut skivan till en annan skiva i framtiden. Det är däremot kanske inte speciellt vanligt då en köksrenovering oftast utförs maximalt en gång på 10 – 15 år. Dessutom blir laminat slitet med tiden vilket inte brukar bli snyggt.

Stenbänkskiva

En trend inom köksinredning är att välja köksskivor av sten. Dessa är extremt hållbara och finns i flera olika stenarter och utföranden. Här är exempelvis marmor mycket vanligt men det finns även köksskivor i kalksten och annat material.

Fördelen med dessa är den exklusiva känsla som stenbänkar skapar. Detta inte minst om man väljer marmor som över tid alltid uppfattats som exklusivt i både badrum och kök.

När man väljer stenskiva behöver man även vara insatt i hur känslig de olika stenarterna är. Just marmor är exempelvis betydligt mer känslig för syror än andra stenmaterial. Kommer det citronsaft på skivan kan det bli missfärgningar som är mycket svåra att få bort. För att minimera risken för detta bör de impregneras regelbundet.

Även om priset är högre än laminat och rostfritt stål så är det en engångskostnad. En köksskiva i sten håller “hela livet” och står emot extremt mycket gällande repor och slitage. Det finns även möjlighet att slipa ner skivan något om det skulle skapas för stora repor.

Granitskivan

Vill ni ha det allra hållbaraste är det granitskiva som ska väljas. I motsats mot marmor finns inte samma känslighet mot syror och dessa är samtidigt extremt tåliga. Granit finns i flera nyanser och passar i de flesta kök. Planerar ni en exklusivare köksrenovering kan stenskiva absolut vara ett av alternativen att välja på.

En nackdel är däremot dess hårdhet. Tappa ett glas mot en rostfri bänk och det kan hålla. Tappa ett glas mot en granitskiva hos https://xn--kksrenoveringstockholmsln-8ec67b.se/ och det går nästan med säkerhet sönder. Hårdheten och fastheten är alltså granitskivans fördel – och nackdel.

Klassisk rostfri bänk

På 70-talet var det rostfria bänkar i varje kök. Ett funktionellt material som då ansågs vara tidlöst. Men idag är det många som väljer bort dem mot andra material. Fördelen är priset. Det är mycket billigare än stenskivorna och dessutom är det inte svårt att hitta rostfria diskbänkar på andrahandsmarknaden till mycket låga priser. Att hitta stenskivor till kök på andrahandsmarknaden är däremot extremt svårt.

Träbänken

Planerar ni att låta er köksrenovering förvandla köket till ett rustikt och varmt “träkök”? I så fall är det absolut träskivan som ska väljas. Prismässigt är det dyrare än rostfritt men ofta billigare än stenskiva. Därmed kan priset både vara fördel och nackdel. Detta utifrån vilket träslag som väljs, dess tjocklek m.m. I likhet med marmor finns däremot en känslighet för syror. Det kan därmed bli missfärgningar. Men samtidigt är det extremt enkelt att slipa ner en bänkskiva av trä för att få bort ojämnheter eller missfärgningar. Kom bara ihåg att impregnera den ordentligt efter slipningen. I annat fall kommer snabbt att slitas ut.

Välj bänkskiva utifrån behov och känsla som ska skapas i köket. Oavsett vad du väljer så utgå från detta val när er köksrenovering planeras. Det är ända köksskivan som kostar mest och som sätter avstamp för resterande inredning.