Håller du på med en renovering i köket, tvättstugan eller badrummet, eller något annat om innefattar dragning av rör och ledningar? Du funderar du säkert på om man får göra jobbet själv eller om man måste anlita en rörmokare. Rent praktiskt så får man göra det själv men det finns många anledningar till varför man inte borde göra det. Risken för olyckor och skador är stor om man gör fel och sannolikheten är då stor att försäkringen inte täcker.

Rätt kunskaper och verktyg
Är man händig och har någorlunda kunskaper inom området kan man genomföra mindre arbeten själv men det är viktigt att man är medveten om riskerna. Känner man någon som är kunnig kan man göra jobbet tillsammans. Det är också viktigt att man använder rätt typ av verktyg och inte minst rätt typ av material. Kopparrör är relativt enkelt att arbeta med eftersom dom är å pass mjuka. Var säker på att du vet vad du står inför innan du beslutar dig för att göra jobbet på egen hand och be om råd från rörmokare på värmdö eller avbryt om du känner dig osäker.

Olyckor och försäkringar
Vattenskador är ett av dom vanligaste problemen som uppstår i alla typer av bostäder. Kopplingar som inte håller tätt, gamla rör som brustit eller ledningar som dragits och kopplats fel kan ge omfattande skador i både väggar, golv och tak och det krävs inte särskilt mycket vatten för att trä och andra material ska bli förstörda. Fukt kan leda till mögel och skulle olyckan vara framme väntar ett stort och långdraget arbete med att torka ut det blöta för att sedan renovera. Har man dragit sina rör på egen hand istället för att anlita en certifierad rörmokare finns också en stor risk att försäkringsbolaget inte kommer betala ut någon ersättning.

Anlita en rörmokare
Om man känner sig minsta lilla osäker på hur man drar rör och ledningar på egen hand bör man låta bli. Att anlita en rörmokare kanske känns dyrt men om man ser till att arbetet faktiskt blir korrekt utfört och att försäkringen hos https://rörmokarenistockholm.se gäller ifall det skulle hända något så har man en helt annan garanti än om man skulle göra det själv. Anlitar man en rörmokare kan man dessutom utnyttja ROT-avdraget för att spara in en slant på arbetskostnaden.

Även om det inte finns någon lag som säger att man inte får dra om bostadens rör på egen hand så kan det ändå vara klokt att låta bli. Känner man att man har tillräckligt med kunskaper så kan man göra det men det gäller då att man är medveten om vilka risker som finns, både vad gäller skador och försäkringar.