När det kommer till tandblekning så finns det två alternativ; gör det själv och köpa en eltanborste online eller gå till en tandläkare. När det kommer till det första alternativet så finns det idag väldigt många produkter som lovar kunden ett vitare leende på nolltid. Tyvärr så låter detta, som i många andra fall, allt för bra för att vara sant. Dessa produkter som säljs och marknadsförs som gör-det-själv-tandblekning har visat sig vara väldigt farliga när det kommer till användarens munhälsa.

Kolla ingredienserna

Den Europeiska Unionen har nyligen stärkt lagarna som sköter mängden väteperoxid (som användes i stora mängder för att bleka tänder tidigare) tillåten i diverse produkter. Även om man till en början såg en positiv effekt på denna nya regel så har företagen dock kommit på nya sätt att få ut sina produkter på marknaden. Istället för en stor mängd väteperoxid så blandas nu ett flertal olika kemikalier i dessa produkter för att uppnå samma resultat. Nyligen utförda studier har visat att de kemikalier som idag används i dessa blekningsprodukter utsätter kundens munhälsa för väldigt stor fara när de ska köpa tandblekning. Om produkten används ansvarslöst eller för mycket så kan både tandkött och tänder ta väldigt stora skador. En av de stora bovarna i just denna studie visade sig vara natriumklorid. Natriumklorid är en kemisk vätska med en hög halt av salt. I studien visade sig denna kemikalie skada tändernas emalj. Natriumkloridet, tillsammans med citronsyran som är väldigt vanlig i gör-det-själv-produkterna, visade sig skada tandemaljen så pass mycket att tänderna faktiskt blev mer gula än innan produkten hade använts.

Eftersom detta var en laboratoriestudie, vet vi inte vilka effekter dessa produkter har på tandköttet. Det är känt att blekprodukter kan orsaka känslighet och irritation i tandköttet och tänderna. Hos en tandläkare övervakas dessa symtom noggrant av tandläkaren som kommer att ge personen råd om det är säkert att fortsätta. Eller så kommer de att stoppa processen tills personens mun återhämtar sig från proceduren. Detta är vad som gör det så farligt med gör-det-själv-produkter; du står på helt egna ben.

Var på den säkra sidan

Blekningsprodukter är självadministrerade och det är därför väldigt vanligt att de används ansvarslöst. Även fast produkterna erbjuder en rekommenderad dos och instruktioner hur de bör användas så är det mycket vanligt att användaren använder allt för mycket blekningsgel i hopp om ett bättre resultat.

Idag kan man finna hundratals fall av individer som har rapporterat allvarliga problem efter att ha använt dessa produkter. Tyvärr så behöver dess tillverkare inte rapportera dessa skador då de betraktas som skönhetsprodukter och inte medicin.

I och med att vi endast har en uppsättning av våra egna tänder så är det viktigt att vara försiktig när det kommer till tandvård och tandhälsa. För att vara på den absolut säkraste sidan så rekommenderas det att endast överväga tandblekning hos en tandläkare och inte med hjälp av gör-det-själv-produkter.