Inom webbutveckling och SEO är 301 en av de viktigaste sifferkombinationerna. Det står egentligen för 301 redirect och innebär att besökare som går in på en sida, som inte längre används, omdirigeras till en annan sida. Varför är det viktigt och hur används det inom SEO?

När används 301?

En E-butik har 100 olika produkter. De är mycket populära och både tidningar och bloggar har länkat till vissa av dessa produkter i deras texter. Detta exempelvis i tester och efter pressmeddelanden om nya modeller.

E-butiken ska nu ta bort en av dessa produkter från https://apexseo.se/ ur sitt sortiment och tar därmed bort produktsidan. Den url som sidan använde kommer därmed inte längre att finnas. Om en besökare skulle gå till denna url skulle de mötas av ett 404-meddelande i stil med ”Sidan du söker finns inte längre”.

Genom att istället lägga en 301 kommer samtliga besökare som går till den sidan att omdirigeras till E-butikens kategorisida eller startsida. På detta sätt kan i alla fall en alternativ produkt köpas.

301 och SEO

Ett viktigt ben inom SEO är länkar. Detta eftersom länkarna ger Google en indikation om vad sidan handlar om och hur högt den bör rankas. Vägen till att skaffa länkar inom SEO varierar mellan olika bolag men att de påverkar håller nog de flesta med om.

I exemplet ovan skulle en borttagen produkt kunna försämra företagets SEO. Detta genom att de länkar som ligger mot denna produkt inte längre når sitt mål. Därmed kommer inte länkkraften att nå hemsidan. Tas många produkter bort (som har länkar till sig) kan det påverka företagets SEO så kraftigt att även andra produkter rankas sämre av Google. Detta i och med att länkkraften sprids över webbplatsen även om den är störst på den sida dit länken pekar.

Kortfattat innebär alltså en bruten länk försämrad SEO. Men genom att lägga en 301-inställning kommer både besökaren och Google att omdirigeras till en annan sida. Förutsatt att den har likvärdig information kan därmed länkkraften tas hand om.

Skulle däremot en produkt tas bort (exempelvis en rosa kjol) och en 301 genomföras till en annan produkt (grillvante) kommer varken besökaren eller Google att uppskatta omdirigeringen. Det medför även att länkkraften inte kommer vara speciellt stark.

Att jobba med 301 (och även 307) handlar därmed om att bygga en användarvänlig sida som behåller den länkkraft som ges till den. Att bygga säkert både för Google och användaren.