I ett badrum kan en hel del pinsamma saker hända, men få är värre än att man orsakar stopp i en annan persons toalett! Så vad ska du göra när du har försökt spola, men toaletten vägrar spola undan innehållet? För att hjälpa dig ur denna pinsamma knipa har vi med hjälp av en erfaren rörmokare tagit fram några tips som kan hjälpa dig.

Det första du bör tänka på när du orsakar stopp i någons toalett är att andas, behålla lugnet och inte drabbas av panik. Om det ser ut som att vattnet rör sig upp mot kanten av toaletten, bör du stänga av vattnet genom att vrida på handtaget bakom toaletten på höger sida. Om du av någon anledning inte kan hitta detta, bör du inte fortsätta försöka spola. Detta då risken är stor att toaletten kommer svämmas över och att din situation då kommer förvärras ytterligare.

Så löser du stoppet som en proffsig rörmokare

Kolla runt i badrummet för att se om du kan hitta en vaskrensare – du vet en sådan som världens mest kända fiktiva rörmokare (Super Mario) ibland har avbildats med. Om du inte vet hur du ska använda den, är det viktigt att du inte börjar använda den så fort du hitta den. Ta istället god tid på dig och se till att du använder den på rätt sätt, för annars fyller den inte sitt syfte.

Så här använder du en vaskrensare som om du vore rörmokare:

  • Säkerställ att du har en bra koppling mellan vaskrensaren och toaletten, det vill säga att du med hjälp av vaskrensaren förseglar hålet i toaletten.
  • När du har gjort detta, börjar du pumpa upp och ner med ganska mycket kraft. Se till att inte lyfta bort vaskrensaren, eftersom detta kommer leda till att den inte längre förseglar hålet.
  • Pumpa upprepade gånger med en snabb rörelse, så kommer du skapa ett tillräckligt stort tryck för att pressa undan det föremål som har orsakat stoppet i röret.
  • Håll utkik i toaletten efter rörelse som kan indikera att stoppet har lösts upp.
  • När du är säker på att vattnet rinner undan, kan du sätta på vattnet på nytt. Därefter låter du vattentanken i toaletten fyllas upp innan du spolar toaletten. Rengör vaskrensaren i det rena vattnet för att rengöra den snabbt innan du går. Spola sedan en sista gång.

Om du inte hittar någon vaskrensare, eller om inget annat funkar, har du inget annat val än att svälja din stolthet och be värden ringa en rörmokare.