Första hjälpen-lådan finns i nästan varje hem. En låda som snabbt kan tas fram vid akuta tillfällen då man behöver hjälp. Men vad gör du om toaletten går sönder och vattnet sprutar? Eller om dörren inte kan låsas eftersom låset har gått sönder? Eller om ett fönster spricker och det regnar in. Då är inte föstahjälpen-lådan till hjälp. Det är då som ”akuta hantverkslistan” finns som hjälp. En lista som tas fram vid akuta tillfällen då man behöver hjälp – hantverkshjälp.

De flesta som har en hantverkslista har den fasttejpad på insidan av en kökslucka  och har skapat den efter att de insett att de borde haft den – när olyckan var framme. För vem vill egentligen ta fram mobilen och försöka leta efter en rörmokare som jobbar på nätterna när väl vattnet börjat spruta? Man vill snabbt få fram numret och få en rörmokare på plats inom så få minuter som möjligt.

”Men man kan ju googla…”

Har man gott om tid är internet och Google en lysande lösning. Men när tid är det man har allra minst av blir det mest ett stressmoment. Dessutom vet du inte vilka hantverkare du kan ringa vilka tider på dygnet. Att en rörmokare skriver på sin hemsida att de har ”jourtider” behöver egentligen bara betyda att de jobbar på helgerna.

Sök upp en rörmokare du kan ringa dygnet runt – alla dagar i veckan. Sök upp en elektriker som kan komma ut på kort varsel och en snickare och rörläggare som du litar på. Därutöver en glasmästare som kan komma ut snabbt och ordna trasiga fönster. Om inte annat för att i alla fall sätta upp skyddsplast som därmed gör att det inte regnar in.

Akut telefonlista – mer än bara hantverkare

Att ha de allra viktigaste telefonnumren samlade på ett och samma ställe fyller en viktig funktion. Det handlar om att snabbt nå rätt person för rätt information. Skapar du en ”akutlista” kan du mycket väl skriva upp närmast anhöriga, nummer till jourhavande präst m.m. I stressade situationer är det inte alltid lätt att agera rationellt. Att i dessa tillfällen komma ihåg vem som ska ringas, dess telefonnummer eller hur man ens hittar dessa är inte alltid självklart. De som en gång haft huset fullt av vatten och kunnat betalat dyra summor bara för att få numret till en rörmokare som kan komma och laga läckan vet det. De har lärt sig läxan och skaffat akutlista. Andra måste först vara med om en olycka innan de inser vikten av listan.